Julen har kommit och gått

Är hemma på Gotland. Det tror jag i och för sig att ingen som läser den här bloggen har missat. Det är i alla fall väldigt skönt, att bara mysa runt här på ön. Perfekt. Julen har hittills varit härlig i vanlig ordning. Ett stort minus för att jag varit sjuk nästan hela tiden dock.

Julafton spenderades julpyntandes, och slappandes i stort sett hela dagen. Pappa jobbade på förmiddagen så det var bara jag och mamma hemma. Så vi rullade köttbullar och klädde den sjukt fula granen innan han kom hem. Sen var det soffan för vår del i princip. Mot kvällningen dök Kim med kulmagen och Thord upp, och strax därefter även Linus och Linda (som var alldeles nyförlovade!!) och de hade med sig Sira såklart. Julbordet blev sedan mål för uppmärksamheten, och vi åt tills vi svimmade i nästan. Haha! Som varje jul. När klockan var en sisådär 20.00 började vi med julklappsutdelningen och var väl klara vid en halv elva-elva. Fick massa fina saker. Bland annat en miniatyr av en Ford Capri, den var skitcool.

På juldagen var jag bara hemma och jäste, och Kim kom hit och gjorde julgodis. Hennes knäck kokade i fyra timmar utan att bli riktigt 100%-igt klar. Muahah! Senare dök resten av familjen upp i omgångar och vi hade en myskväll.

Annandagen var den slöaste dagen någonsin. Jag satt rakt upp och ner hela dagen och väntade på kvällen typ. Haha! När den infunnit sig så snoffsade jag upp mig lite och stack in till stan och hem till Josse. Där väntade ett gäng brudar, vi hade lite julklappsutdelning (jag fick en bricka att lägga till i mitt Elvis-kök). Senare drog vi ner till Skeppet (aka Hamnplan 5) och lyssnade på Smaklösa. Stannade sedan där hela kvällen och stuffade. Besviken på att snyggbartendern inte var där, mitt enda mål med att gå till Skeppet jöh. Haha. Sen öppnade de aldrig övervåningen, vilka sopor. Men det var skoj.

Idag så vaknade jag med huvudet tungt som en sten och ingen annan hemma och ingen bil att tillgå. Jag fick roa mig med att betala räkningar. Fattar inte hur jag ska klara mig denna månad, utan att behöva tigga från mamma och pappa vilket är bland det värsta som finns. Alla vill ha pengar, och jag har inga. Dumt som fan.

Varför är det så att vissa människor kan man inte helt släppa? Såna som alltid gör lite ont att träffa? Det är väldigt väldigt jobbigt.

Nej. Nu ska jag leta upp katten och klia henne bakom örona i väntan på att min mamma ska komma hem med lite mat förhoppningsvis. Kanske våga mig på lite julgodis också.


Måttfull och balanserad

Imorgon sticker jag till Gotland, och jag kan inte ord beskriva hur skönt det ska bli att komma 'hem'. The Jul is ON på riktigt! Yeee-haw!


"Jag är en lugn person
med takt och ton
måttfull och balanserad.
Jag är tyst och still
och det ska mycket till
innan jag blir exalterad.
Men jag har en last
som håller mig fast
i ett järngrepp varje vinter.
När året är slut
och snön ligger djup
och slädarnas medar slinter.

Jag vill ha mer jul.
Ge mig mer jul.
Jag vill ha mer jul.
Ge mig mer jul.
Tusen stjärnor som tindrar,
glitter så långt jag ser.
Av juleljus som glimmar,
vill jag ha mer."

(adoplhson&falk)

Homesick!

Det finns en del komiker i det landet som borde krönas till kungar eller något. Sissela Kyle. Shan Atci. Johan Glans. Och den allra, allra bästa. Magnus Betnér. Den mannen är uppfödd på bittermandel och citroner. Och han är så vansinnigt roligt. Tittade på Parlamentet förut, och han drog några så härligt råa skämt om barn. Sånt som man egentligen inte får säga, kanske därför det blir så vansinnigt roligt också.

Nått annat roligt. Ni måste, och jag menar måste kolla denna länk. HAHAHA!
http://bubblare.se/langt_ner_i_halsen/
Allvarligt, jag avlider nästan av skratt när jag ser detta. Och mot slutet, LYSSNA noga!

Jag får ofta höra kommentarer om att jag är kort. Är hela 159 cm på mina långa dagar. Och detta är tydligen något roligt, och ger människor rätten att driva med mig. Brukar oftast inte bry mig, det är helt okej, skoja på bara. Men ibland kan jag blir förbannad, men det beror nog mer på en dålig dag än något annat. I alla fall. Jag har kommit på en sak som jag kan göra, som inte många andra längre personer förmodligen inte kan. Och i synnherhet inte flaggstången Linus som är min största plågoande. ("Linn ä ba nie centimeta från å behöve ha bilkudde.....muahaha" brukar det låta....). Till saken. Jag kan ligga raklång i ett badkar. Ha. Det är min kvalitet! Äh, okej. Jag svamlar. Så kan det bli ibland.

Jag är väldigt, väldigt, väldigt trött just nu. Men samtidigt väldigt, väldigt, väldigt uppåt. För DET ÄR BARA TVÅ DAR INNAN JAG SKA TA TÅG,BUSS,FLYG HEM!! YEE-HAAW! Har faktiskt aldrig varit så här länge hemifrån, då menar jag alltså utan att träffa min mamma och pappa. Det går förvånansvärt bra, men samtidigt längtar jag hem väldigt mycket.

Imorgon är det tvättstugan och tokplugga på tentan så att jag kommer en bit framåt. På tisdag är det städa, packa och vara i skolan en sväng. Ska även titta på lite kläder. Och på onsdag sticker jag hem. Yeeees.
Ska bli så roligt att träffa alla. Och Kim kommer ju hem bara två dagar efter mig. Då ska jag klappa henne på magen. Bäääääbis.

Det är julafton om en vecka. Konstigt att jag hade mer julkänsla för två veckor sen än nu. Men det ändras förhoppningsvis och förmodligen när jag börjar med juliga saker igen. Är dock lite oroad över tomtens vetskap om mitt år. För jag har inte varit särskilt snäll. Eller som Johanna uttryckte det så fint häromdan: "Det bor en ond människa inuti dig Linn". Eh. Jo. Och jag kan inte dölja det så bra längre.

En sak som var bra, eller jag hoppas det var att jag har varit sjuk som fan idag. Och då betyder det att jag kanske slipper vara det på Gotland. Jag håller alla mina två tummar.

Nej. Over and out. Fast föresten. Jag vet är det är minst tio personer som läser den här bloggen dagligen. Men jag får ALDRIG några kommentarer längre. Shape up!


One down, two more to go!

Hemtentamen 2 - KLAR! Lite för lång, men jag hoppas de godtar det. Usch. Massa sidor ångest!

Nu är det dags för nästa tenta. Börjar imorgon när jag laddat nya krafter.

4 dagar kvar innan Gotland! Yee-haw!

Jag erkänner att mina bloggar den senaste tiden varit sjukt torra. Men jag har ingen energi till övers. Ledsen.

Helvete...

Jag tänker inte ens försöka låtsas vara glad och trevlig. Jävla helvete.

Är så förbannat trött och sliten. Är hyperstressad och sover mycket dåligt. Magen är paj. GAAAH!

MEN det är bara 6 dagar kvar innan jag åker hem till min älsklings-ö med älsklingsfolk på.

MEN det är också bara ca. 5 dagar att skriva klart tentorna på. om min plan ska hålla. den gör nog inte det...


gnällig. svidig. sur. gnatig. ilsken. förbannad. patetiskt. bitter. fånig. ja. jag är allt detta.

Regnig måndag

Det bara vräker ner, hela dagen. Känns inte som det blev ljust idag ens. Men men, har man flyttat norrut så har man *tss*. Har skrivit en och en halv sida på tentan idag, men ändå känns det som jag gjort för lite. Gah! Stressad kallas det. Fast jag försöker att inte vara det, men det är ganska svårt. Har också skrivit en sida om vetenskapsteori som jag tydligen ska redovisa på frdag. Blörk. Vill inte alls gå på uppsamlingsseminarium, och trots små försök att slingra mig ur det har jag inte lyckats. Dumt. Men det är bara att gå dit, le, rabbla och sen gå hem igen. Förhoppningsvis tar det inte hela förmiddagen.

Anna Ternheim. Har ni hört hennes låtar någon gång? Dom är så vackra, men det är nog framför allt hennes röst som gör det. "Shoreline" som är en cover på en Broder Daniel låt, jag ryser i hela kroppen. Och får ni möjlighet, lyssna på "My secret (naked version). Då gråter jag nästan. Ah, blir helt salig.

Varför vaknar jag ALLTID en halvtimme eller kvart eller så innan klockan ringer på morgonen? WHYYYYYY!

Går och rimmar lite hela dagarna. Försöker komma på kluriga rim till familjens julklappar. Det är vår relativt nya tradition. Vår julafton är så skön. Förut när man var liten var det bara Kalle Anka och sen riva upp paketpapper. Jag och Linus var helt vilda. (har till och med sett det dokumenterat på film, heelt sjukt)
Men numer blir det inte så. Kim och Thord firar jul vid två olika familjer, och kommer till oss sist, vilket är ganska långt efter Kalle. Vi äter julbord och sånt som man gör. Sen börjar vår paketutdelning. Aldrig innan åtta-nio på kvällen. Det tar timmar för oss att blir klara, eftersom alla paket måste innehålla rim, och man tar aldrig mer än ett paket åt gången. Jätteroligt är det. I alla fall, det är dom rimmen jag går omkring och funderar på nu. Har bara kommit på två än så länge. Men det är många dagar kvar till julafton ;)

Anna Ternheim - My secret

Today must have been one of the strangest days
Some would say that you won’t find love that way
The best days are not planned by common sense
By lack of time
You just happen to be where everything feels fine

It’s a new secret I have found

From today I'll change my priorities around
I’m no longer in command, and people say
I’m off solid ground and you're to blame
But they don’t understand, people never do
It's confusing, I don’t expect them to

It’s a new secret I have found

Today must have been one of the strangest days
I found a place where I could stay
And people say that it will kill me,
But they don’t understand
People never do, but it makes sense to me
To be senseless to change my plans for you

It’s a new secret I have found

And I'm off solid grounds for you


Hemlängtan

11 dagar kvar

Jag är så jävla trött på allting just nu. Den här stan, skolan, allt annat. Vill bara hem. NU!

Eskilstuna är bra, det är inte det. Utbildningen är bra, det är inte det. Kompisarna är bra, det är inte det. Det handlar bara om att jag saknar min familj och mina kompisar på Gotland så det gör ont i varje liten molekyl av mig just nu. Och jag vet att det blir såhär bara för att jag snart ska få åka hem. Men det är jobbigt i alla fall. Vill vara där nu.

Men det är som sagt hela 11 dagar kvar. Det är ingen evighet, men det är länge ändå. Fast jag kommer behöva de där 11 dagarna väldigt mycket, eftersom jag ska försöka skriva två tentor på den tiden. Har börjat med en av dem i alla fall, och den kan jag nog knåpa ihop. Värre med den andra, då jag inte ens vet vad jag ska skriva om. Men de sliiita si.

En liten urladdning om skolpolitik!

Jag har snart gått klart första terminen på lärarprogrammet, och det börjar redan nu gå upp för mig vilket oerhört krävande jobb jag kommer att få senare i livet. Som lärare ska man se till att alla barn får en likvärdig och sammansatt utbildning som gör att de utvecklas och växer upp till kloka, förståndiga människor med empati och demokratitänkande. Alla barn och ungdomar skall ses för den egna individen de är, och få den hjälp de behöver från de förutsättningar de har. Vi som är lärare ska uppmuntra barnen till ett eget tänkande, lära dem att reflektera och analysera samhället, så att de på bästa sätt kan leva sina liv på ett bra sätt. Detta ska vi alltså göra i barngrupper/klasser på 20-30 personer, med stressade scheman och med många direktiv att följa. Att det innebar ett ansvar att vara lärare hade jag förstått, men inte i den här omfattningen. Men trots detta så vill jag fortfarande arbeta med det här. Jag vet att jag kommer att trivas med mitt yrke. För det första handlar det om barn, som är roten till mycket glädje här på jorden. För det andra, jag vet (förhoppningsvis) hur en bra lärare ska fungera, en kunskap jag fått genom egna och andras erfarenheter. För det tredje, jag tycker det ska bli så oerhört roligt att göra allt det här som jag skrivit innan. Att utveckla människor, att se dem växa och få egna tankar som gör dem till ännu med unika individer. Härligt! Tillbaka till min ursprungliga tanke; alla lärare måste alltså kunna genomföra det här som jag skrivit om nu. Det kommer vara vårt arbete, och vi får därför utbilda oss i 3,5 år och uppåt. Det beror lite på vart man skall jobba någonstans.



Och här kommer jag till saken. Mannen jag älskar att hata, Jan Björklund. Sveriges nya skolminister. Folkpartist. Det kommer förslag på rullande band från den munnen. Ordningsbetyg i skolan. Skilja på killar och tjejer i vissa ”grabbämnen” så som kemi och träslöjd . Införa betyg redan från år 3.  Det ska inte arbeta obehöriga lärare i skolan. Kvarsittning för gymnasieelever. Jag kan inte påstå att jag tycker några av dessa förslag är bra. Jag kan dock hålla med om att det är ett problem att så många obehöriga arbetar i skolan idag. De har faktiskt inte den grundläggande utbildningen som en behörig lärare har, och det känns lite farligt att allmänheten tror att vem som helst får vara lärare i skolan. I alla fall. Vi får på lärarprogrammet lära oss att vår utbildning är viktig och nödvändig för att arbeta i skolan. Och vi får också lära oss att vi inte ska basera vår kunskap ur ett elev/föräldra-perspektiv, alltså inte fastna i hur vi upplevde skolan som elever, eller som föräldrar, utan börja se saker och ting ur ett lärarperspektiv. Då undrar jag; hur kan en man utan någon som helst pedagogisk utbildning och bakgrund av arbete i skolan få bestämma vad vi lärare ska rätta oss efter? Det blir ju jättekonstigt, ett tvetydigt budskap så att säga. Björklund har tidigare varit yrkesofficer, och han har arbetat med skolfrågor i tio år. Så jag tror inte att han är okunnig om skolan. Men det är en väldig skillnad att vara på besök i olika skolor i två timmar åt gången, och att arbeta som lärare i 5 år. Såhär är det ju inom all politik. Människor bestämmer om en massa saker som de egentligen bara har åsikter om, och kanske inte så mycket kunskap om hur det egentligen fungerar. Verkligen dumt må jag säga.

Å andra sidan kanske det är bra att utomstående får chansen att tycka och tänka om skolvärlden, och Sveriges utbildning. Men ändå, bestämma? Det är ju ändå vi som ska arbeta med och genomföra alla förändringar och mål som sätts upp. Borde vi inte bli mer rådfrågade, och beslutsfattande då?

 



Jag vill bara avsluta med ett citat jag läste ur en intervju med Jan Björklund i tidningen Chili 06/2006. På frågan om vad Björklund skulle säga till en skoltrött 17-åring som skolkar mer och mer, och funderar på att hoppa av gymnasiet svarar han så här: ”Ta ett sabbatsår eller skärp dig!”. Detta är ett tydligt bevis på att han inte har en aning om hur man bör behandla en elev. Se personen bakom problemet, inte bara problemet!


Julig adventhelg i Stockholm

I fredags kväll tog jag tåget till Stockholm för att möta upp min kompis Josse på Centralen. Hon kom med pendeln från Nynäshamn (från båten). När vi hittat varandra i vimlet så kånkade vi iväg med våra väskor till bussen och åkte till Stora Essingen. Lite småmuttrandes om att vi skulle bygga en snabbare väg från bussen hem, så gick vi till lägenheten efter ett kort besök på Konsum. Som för övrigt INTE hade några skumtomtar. Jag blev ledsen... Som tur var kom jag in i lägenheten den här gången! Vi åt lite mackor och hittade spelet Värsta språket som roade oss någon timme innan vi kröp till kojs.

På lördag ringde väckarklockan och det var bara att masa sig ur sängen. Vi åt frukost och fixade till oss, sen ner till bussen. Målet för dagen var att åka till Hornstull, och gå på Street's julmarknad. Och vi hade sånt himla flyt. Inte bara den dagen, utan hela helgen egentligen. Det kändes som om vi var före massan med människor hela tiden och slapp trängas hela tiden. I alla fall, vi gick där på Street och tittade, och det var väl kanske inte så överdrivet juligt, men väl bra julklappsmöjligheter. Hittade ett par stycken där i alla fall. När vi tröttnat på det, så åkte vi till Gamla stan och gick där. Och på torget där så kunde man äntligen känna att det var jul eftersom det donade glögg och pepparkakor lång väg. Jättemysigt. Vi irrade oss hela vägen tillbaka till centrum och Åhléns där vi tittade införbi ett av cafeerna där Annica jobbade för dagen. Blev bjudna på lite fika, och satt och vilade fötterna en stund. Fick oss ganska bra underhållning av Annicas arbetskamrat.... hm. Han var väldigt underlig. När vi tyckt oss vilat klart så fortsatte vi shoppingrundan och var införbi lite fler affärer. Slutligen handlade vi mat, och åkte tillbaka till Essingen.
Vi hyrde en film på hemvägen också, och dagen slutade i världens skönaste soffa för vi orkade inte röra oss en millimeter till.

Söndag. Upp i tid denna morgon med. Vi åt frukost och fixade i vanlig ordning, sen tog vi bussen ner till stan. Där baxade vi in Josses väskor på Centralstationen och sen vidare med en anna  buss till Skansen! Där spenderade vi sedan några timmar med att gå på deras julmarknad. Det var jättemysigt, och inte alls för mycket folk som alla "hotat" med. De hade dans kring granen med ett liveband, och det var så himla roligt att kolla på alla barnen. Det ryckte i både Josse och mig, men man vågar ju inte gå upp på sådana där saker om man inte har en liten knodd med sig ;) Vi tittade även på djuren, gick den sedvanliga matningsrundan. Den var mest intressant eftersom han som pratade och matade var ett riktigt chix ;)
När vi tröttnat på Skansen så gick vi ner och tog båten över till Slussen. Jättemysigt. Vi åkte vidare in till centrum och hittade till Desingtorget, affärernas affär 2. Affärernas affär 1 är ju Lagerhaus, och där var vi dagen innan! Gick runt en liten stund till i olika affärer, sen drog vi oss till centralen där Josse snart skulle åka iväg med pendeltåget. Eftersom SL inte har så överdrivet bra information så blev det bråttom, och vi sa hejdå. Jag knatade till bussen och åkte hem till Essingen igen. Lagade lite mat, vilade fötterna och sen var det julpyntartajm. Hade letat upp en kartong på vinden tidigare på morgonen som det stod advent på. Men jag tror det var fel kartong... Det kändes som ganska många saker saknades i den. I alla fall, nu är det lite mer juligt i Kimpas och Thords lägenhet än det var innan.Fick utlopp för min kreativa sida när jag konstruerade en adventsljusstake. Haha, ett gott skratt lär de få i alla fall när de kommer hem.

Sov över på Essingen, och efter att ha plockat i ordning lägenheten åkte jag ner till centralen och tog tåget hem till Eskilstuna. Ganska skönt att komma hem, men jag har i alla fall haft en väldigt rolig och trevlig helg. Det var oerhört skönt att umgås med Josse igen, jag saknar henne och Marie och Ella och alla andra på Gotland så himla mycket!
 
Helgens största händelse var väl att jag träffade min blivande make. Eller ja, jag såg honom. På bussen till Stora Essingen i lördagskväll, han hoppade av vid Lilla Essingen. Jag säger bara: CHIX ALERT! Vill du gifta dig med mig? ;)   Och nej, jag tycker inte detta är det minsta stört.... faktiskt.

Äntlisch!

1 december. Jag har längtat väldigt mycket efter detta datum. Nu får julen börja. Nu behöver jag inte hålla mig mer, nu får jag byta julfascistLinn till julmysLinn istället. Jag tror min omgivning jublar ;) Har spenderat några timmar här på eftermiddagen med att sätta upp julgardiner, mossat och grejat till min adventsljusstake, satt upp de elektriska ljusstakarna samt hängt upp min enorma adventsstjärna i fönstrer. Nu är det fiiiint här. Har en del annat som också ska upp, men det får vänta lite. Allt roligt ska inte komma på en gång. Dock har jag inte tänt något eftersom det inte är 1 adven förrän på söndag. Och då får man tända. Men eftersom jag inte är hemma då så preppade jag idag.

Jag åker till Stockholm ikväll, och möter Josse på Centralen. Därifrån tar vi vårt pick och pack och åker till Essingen, och tänkte bo där i helgen. Vi ska gå på julmarknad på Skansen, och även besöka Street julmarknad. Det är tanken i alla fall, sen vet vi ju inte vart det hamnar. Jag ser i alla fram emot det jättemycket, julmysa med bästa kompisen. Kan det bli bättre? Nu passar det också väldigt bra eftersom jag har väldig hemlängtan. Den här helgen också relativt lugn med tanke på skolarbete. Sen börjar det tunga med hemtentor och annat, så det är bra med en liten semester. Är man hemma tänker man på skolan hela tiden ändå. En annan sak som är rolig med att åka till Stockholm är att jag får ytterligare en lägenhet att pynta i. Ska jula till det lite, så att Kim & Thord får lite mysigt när de kommer tillbaka från Bryssel. Det är inte många dagar kvar inte.

Ska försöka plugga lite innan jag åker med tåget bara. Vi ska ha ett litteraturseminarium om mobbing på tisdag. Det kommer bli roligt, men samtidigt inte. Ämnet är så hett alltid, man kan diskutera och resonera hur länge som helst och det är roligt och viktigt. Men nu fick vi reda på denna uppgift en vecka innan. Och våra lärare skrev i sitt mail att vi inte skulle räkna med att hitta litteratur (vi ska läsa 150 s. inför seminariet) på biblioteket för alla arbetade kring mobbing just nu. Vi skulle köpa en bok skrev hon. Ja, för alla har ju asmycket pengar den här tiden på året. I alla fall, Johanna och jag drog en repa och letade böcker igår. Som läraren skrev, ingenting kvar på biblioteket. Akademibokhandeln, slut. Bokia, nada. Det som återstår är några avhandlingar vi fick av läraren, som Skolverket har skrivit. Yes. De brukar ju ha inspirerande texter. INTE!

Jag äger ju ingen digitalkamera (kom ihåg det tomten!!) och kan därför inte ta nån bild på min fina juliga lägenhet. Men jag letade fram en bild från julen 2005. Våran gran, som såklart jag pyntat. Kim fick inte hjälpa till alls, muahaha!
Julegranen

Det kommer bli annorlunda jul i år. Linus och Linda bor inte på Själsö längre. Alltså kommer de inte vara där hela dagen. Kim har en jättemage. Det kommer bli spännande. Nästa jul blir ju ännu häftigare, när vi alla har fått en liten bebis att skämma bort. Haha! Sasha kommer bli avis. (Märks det att jag har hemlängtan....hrm).

Jag kan inte låta bli att undra vart Henrich har tagit vägen? Har han gått vilse? Det är tråkigt.

Nej, nu måste jag fixa och dona ihop mej lite så jag inte missar tåget sen.
Kommentera mera!